Velkommen til Halden Hagelag!

Velkommen til Halden Hagelag!

Østfolds eldste hagelag, stiftet 11. april 1927.

"Det norske hageselskap skal arbeide for å bedre menneskers livskvalitet gjennom grønne opplevelser."
* Til våre bilder * E-post til redaktøren * Facebook * Grønn kalender Halden * Grønn kalender HS

På tur med Halden og omegns hagebruksforening i 1929, del 1/2 (Halden hagelags historie)

Halden hagelags historieOpprettet av Halden Hagelag 21 april, 2015 14:34


Det er ikke bare i dag at hagefolk drar på utstillinger og ser på hager. Allerede i 1929 arrangerte hagebruksforeningen tur til Karlstad for å besøke Värmlandsutstillingen. Turen fant sted i helga rundt 8. august, og i avisa Amta for 25. september finner vi et detaljert og fornøyelig referat fra turen, skrevet av P. A. Lie. Referatet vil bli gjengitt i sin helhet, men siden det er ganske detaljert vil det bli delt opp i porsjoner. Her kommer første del:Med hagebruksforeningen paa biltur til Karlstad.

Et besøk paa Wærmlandsutstillingen.

En av vore mest kjendte binæringsmænd sendte os for noge tid tilbake en skildring fra Halden hagebruksforenings tur til Karlstad. Desværre er manuskriptet blit liggende over nogen tid, men bedre sent enn aldrig.

Hagebruksforeningen foretok isommer en tur til Wærmlandsutstillingen i Karlstad. Der er en tur paa ca. 18 mil fra grænsen. Vi skulde startet fra kirken en lørdag kl. 4, men et par av deltagerne lot vente paa sig, saa vi kom først avgaarde litt senere. Vi var to biler ifølge, men ved en misforstaaelse drog den ene av sted veien om Ørje og forsvandt for os andre den dag.

Vi hadde Thoresens store, præktige buss, hvor vi sat meget komfortabelt. Vi drog avgaarde opover Idd, forbi Aspedammen og Prestebakke, hvor seværdigheterne begyndte. Der saa vi toget gaa over trætoppene og vi passerte den minderike kirke.

Allerede nu var vi klar over at vi vilde faa en hyggelig tur, det var bare hyggelige mennesker, som var med i selskapet.

Ved Kornsjø maatte vi gjøre en liten stans ved toldstationen og snart efter kjørte vi over den lille bro, som paa dette sted forbinder Norge og Sverige. Midt paa broen staar et skilt med paaskriften ”Sverige – kør till venstre.” Saa var vi altsaa i Sverige. Mon nu ogsaa vaar chauffør vilde huske at kjøre tilvenstre, naar vi møtte nogen. Men vi blev jo snart klar over at det var en mand med solide nærver vi hadde sittende ved rattet.

Snart var vore betyg og bagage ogsaa gransket ved Høgen tullstation.

Veien indover gik gjennem skogtrakter med smaa gamle gaarder, næsten alle med halmtak. Vi var blit anbefalt at ta en gjenvei over Stenby, men det blev en skuffelse for os. Det var en ren berg og dalbane, men vi kom da tilslut forbi og ind paa den ordinære vei igjen. Saa kjørte vi gjennem en pen egn med mange herligheter og kom snart til den lille vakre og fredelige by Åmål. Her tok vi os en liten rast og fik os litt i livet paa en kafe. Det gik vist rent rundt for serveringsdamen at ha saa mange at varte op og verst gik det da vi vilde betale med norske penger. Dem klarte hun ikke. Vi maatte vælge en kasserer som gjorde op for os og snart var vi igjen ivei.

Det var nu blit mørkt saa det var ikke meget at se av veien nu længer, men vi hadde det allikevel hyggelig. Det varte ikke længe før vi var i staden Karlstad. Her var det første vi saa den præktige illumination paa utstillingen. Det var sent og vi maatte se at finde vort forutbestilte pensionat. Vi hadde kjentmand med og han tok ledelsen. Vi kjørte til Mariebergsvegen 3 i nærheten av det store lasaret. Her trodde vi at komme til fremmede folk og blev ikke lite forbauset, da det viste sig at pensionatets vertskap var søstrene Thoresen, gamle kjente fra leiren ved Tistedalen. Det blev dækket op et godt aftensbord for os og vi fik en hyggelig prat. Saa blev vi anvist vaare pene værelser, og snart efter var vi i drømmenes land.


Hva skjer så neste dag? Gled deg til neste episode! Er det forresten noen som kan si noe mer om hvem denne P. A. Lie var?

Av Kjell Haugset  • Kommentarer(0)

Fill in only if you are not real

Følgende XHTML-tags er tillatt: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS og Javascript er ikke tillatt.