Velkommen til Halden Hagelag!

Velkommen til Halden Hagelag!

Østfolds eldste hagelag, stiftet 11. april 1927.

"Det norske hageselskap skal arbeide for å bedre menneskers livskvalitet gjennom grønne opplevelser."
* Til våre bilder * E-post til redaktøren * Facebook * Grønn kalender Halden * Grønn kalender HS

RUTELILJEN - Fritillaria meleagris

Min yndling - plantestafettenOpprettet av Hageselskapet i Halden 17 feb., 2009 19:19

Eva Hennigs favorittblomst.

Om våren går vi og venter på alle våre blomsterløker, og en av mine tidlige favoritter er RUTELILJEN (Fritillaria meleagris). Den blomstrer i mai, og den kan dyrkes over store deler av landet. Planten er ikke stor og prangende, men liten og beskjeden.. Blomsten er enten rødfiolett eller hvit, ca. 25 cm høy.

Meleagris betyr perlehøne og spiller på det spesielle mønsteret på kronbladene, et mønster som minner om perlehønas fjærskrud. Løken er liten og flattrykt, bare ca. 2,5 cm i diameter. På spinkle stilker sitter det smale, grågrønne blad, og i toppen sitter en hengende, begerformet blomst. Den er sjakkmønstret. Planten har en særegen lukt som kan minne om keiserkronen. Denne lukten virker avskrekkende på rådyr. (Takk for all hjelp, lille blomst…)

Planten liker moldrik, veldrenert jord som kan holde på fuktigheten. Jeg har bl.a. plantet noen i mitt surjordsbed, og der trives de utmerket! De liker sol til halvskygge. Det er viktig at planten ikke tørker ut, ikke engang i hvileperioden om sommeren. Den er vakker på litt fuktige steder, ypperlig til forvilling og er vakker ved vann. Når den får stå urørt på vokseplassen, sprer den seg med sideløker. Den kan også selvså seg.

Plantetid er om høsten, og løkene legges ca. 6 – 8 cm dypt.

I hagen min har jeg både rødlilla og hvite ruteliljer. De hvite er kanskje aller vakrest, på nært hold ses det grønne årenettet. Løkene trenger ikke noe spesielt stell, men litt benmel i tilegg til vanlig gjødsel, setter de stor pris på. Pass på å gjødsle godt etter blomstring, for da dannes grunnlaget for neste års blomster!

  • Kommentarer(0)//www.hageselskapet-halden.org/#post9