Velkommen til Halden Hagelag!

Velkommen til Halden Hagelag!

Østfolds eldste hagelag, stiftet 11. april 1927.

"Det norske hageselskap skal arbeide for å bedre menneskers livskvalitet gjennom grønne opplevelser."
* Til våre bilder * E-post til redaktøren * Facebook * Grønn kalender Halden * Grønn kalender HS

Marit Haugseths yndling

Min yndling - plantestafettenOpprettet av Redaktøren 16 feb., 2010 15:12

Min yndlingsblomst?

Jeg må tenke meg om. Det er så utrolig mange vakre blomster jeg er glad i – men den jeg nå vil dele med dere er kornvalmuen.

Alle har vel nytt den på turer til sydligere egner der den svaier elegant i kornåkrene eller langs veikantene. For mange, mange år siden husker jeg å ta masse bilder av dem.

Men en stor og gledelig overraskelse fikk vi da vi sommeren 1980 oppdaget at i hagen til huset vi flyttet inn i i desember 79,spratt opp masse røde, herlig valmuer. Kunne det virkelig være sant?

Siden har de hatt eller har tatt seg sin plass her i hagen hos oss .De sår seg villig selv, men får også litt hjelp til å forflytte seg.

Jeg synes det er så moro at voksestedet og jord så til de grader avgjør hvilken størrelse de får. Når de dukker opp mellom steinene på parkeringsplassen er de kanskje bare 10 cm høye og med en sart liten blomst .De plantene som får lov til å utvikle seg i rosebedet konkurrerer ofte med rosene i høyde og blomsterprakt. Litt ut i sesongen må de lukes bort. Dette er med tungt hjerte, men rosene må også få vise seg frem. Kanskje de skulle få beholde plassen? Rådyrene har ikke smakt på valmuene her.

Jeg er opptatt av at det også skal være plass til ville vekster i en hage. Jeg synes det er med på å gjøre en hage mer spennende .Denne arten er jo ikke helt ” vill” i Norge, men hos oss oppfører den seg som det.

Kornvalmuen blomstrer i juni- august på næringsrik jord. Den er en ettåring som det er lett å samle frø fra. Det er bare å melde sin interesse når sommeren kommer.

Her kan dere få nyte og glede dere med noen bilder av valmuene i Løkkeveien.

Valmuehilsen fra Marit H.H.

  • Kommentarer(0)//www.hageselskapet-halden.org/#post67

Småsymre - Anemone blanda

Min yndling - plantestafettenOpprettet av Redaktøren 08 mai, 2009 08:28

Rigmor Bjørnsens yndling.

Anemoner gir bud om vår, uansett om det er blåveis, gulveis eller hvitveis. Alle er like velkomne og jeg har samtlige i hagen.

Det finnes mange andre anemoner som er verd å dyrke. En av disse er Anemone blanda eller Småsymre som det heter på norsk. Den er viltvoksende på Balkan.

Hos oss blomstrer den etter Blåveisen, men før Hvitveisen. Blomsten er ganske varig. Den trives meget godt sammen med Hvitveis, bare jorda er veldrenert og tørker litt opp i løpet av sommeren.

Rota er en liten svart knoll. De bør plantes så fort de kommer i salg om høsten slik at planten rekker å sette røtter.

Det finnes mange hageformer av Anemone blanda. Vi har tre :

-Blue Shades som har store, tilnærmet helt blå blomster. Den trives meget godt hos oss og sprer seg ved frø. Jeg kjøpte 5 knoller. Det er nå trolig nærmere hundre.

-White Emperor har store, rent hvite blomster. Voksevillig, men sprer seg ikke så mye som den blå

-Pink Shades har hvitveisstore blomster med en noe ubestemmelig rosafiolett farge. Den sprer seg nesten ikke.

Vi har hatt våre planter i flere år og de har ikke blitt dekket om vinteren. Er trolig ganske hårdfør hvis den blir plantet på en solrik plass i tørr og veldrenert jord.

Anemone blanda White Emperor

Anemone blada Pink Shades

Anemone blanda Blue Shades som er i ferd med å invadere ei hvitveistue. Frøplanter i forkant.

  • Kommentarer(0)//www.hageselskapet-halden.org/#post25

ENGLETROMPET -- Datura

Min yndling - plantestafettenOpprettet av Redaktøren 07 mai, 2009 11:08

Else Øyen Hols Engletrompet.

Engletrompet er en plante jeg synes godt om.

Enkelte hevder det er litt mye arbeid med å dyrke engletrompeter, men jeg mener det er arbeidet verdt. Blomstene er bare imponerende.

Jeg dyrker den i ei stor potte. Om sommeren står den ute på terrassen. Det er litt viktig at den ikke tørker ut og at den får ukentlig gjødsling. Blomstringen starten en gang på sensommeren.

Jeg tar den inn før første nattefrost og oppbevarer den lyst og kjølig, helst under +10 C. Under vinteroppholdet skal jorda være svakt fuktig.

Tidlig vår er det på tide å potte om i ny og næringsrik jord.

Se hva som skjer i år :

Slik så den ut 6 mars 2009 da den ble tatt opp fra kjelleren.

Den 25 april står den med sin første store knopp.

Den ble flyttet ut på terrassen. Dessverre ble mai kjøligere enn april måned og den må skjermes mot kald trekk. Bildet er tatt 6 mai og det er like før den blomstrer.

Tenk det !!

  • Kommentarer(0)//www.hageselskapet-halden.org/#post24

RUTELILJEN - Fritillaria meleagris

Min yndling - plantestafettenOpprettet av Hageselskapet i Halden 17 feb., 2009 19:19

Eva Hennigs favorittblomst.

Om våren går vi og venter på alle våre blomsterløker, og en av mine tidlige favoritter er RUTELILJEN (Fritillaria meleagris). Den blomstrer i mai, og den kan dyrkes over store deler av landet. Planten er ikke stor og prangende, men liten og beskjeden.. Blomsten er enten rødfiolett eller hvit, ca. 25 cm høy.

Meleagris betyr perlehøne og spiller på det spesielle mønsteret på kronbladene, et mønster som minner om perlehønas fjærskrud. Løken er liten og flattrykt, bare ca. 2,5 cm i diameter. På spinkle stilker sitter det smale, grågrønne blad, og i toppen sitter en hengende, begerformet blomst. Den er sjakkmønstret. Planten har en særegen lukt som kan minne om keiserkronen. Denne lukten virker avskrekkende på rådyr. (Takk for all hjelp, lille blomst…)

Planten liker moldrik, veldrenert jord som kan holde på fuktigheten. Jeg har bl.a. plantet noen i mitt surjordsbed, og der trives de utmerket! De liker sol til halvskygge. Det er viktig at planten ikke tørker ut, ikke engang i hvileperioden om sommeren. Den er vakker på litt fuktige steder, ypperlig til forvilling og er vakker ved vann. Når den får stå urørt på vokseplassen, sprer den seg med sideløker. Den kan også selvså seg.

Plantetid er om høsten, og løkene legges ca. 6 – 8 cm dypt.

I hagen min har jeg både rødlilla og hvite ruteliljer. De hvite er kanskje aller vakrest, på nært hold ses det grønne årenettet. Løkene trenger ikke noe spesielt stell, men litt benmel i tilegg til vanlig gjødsel, setter de stor pris på. Pass på å gjødsle godt etter blomstring, for da dannes grunnlaget for neste års blomster!

  • Kommentarer(0)//www.hageselskapet-halden.org/#post9