Velkommen til Halden Hagelag!

Velkommen til Halden Hagelag!

Østfolds eldste hagelag, stiftet 11. april 1927.

"Det norske hageselskap skal arbeide for å bedre menneskers livskvalitet gjennom grønne opplevelser."
* Til våre bilder * E-post til redaktøren * Facebook * Grønn kalender Halden * Grønn kalender HS

Ny rekord i gresskardyrking - Gresskarkonkurransen 2013

KonkurranserOpprettet av Halden Hagelag 21 okt., 2013 22:17
Motiv: "Gresskargjeng" på Kleven gård der innveiingen og vurderingen av gresskarene ble gjennomført. Det røde gresskaret er Elsa Dannevigs vinnergresskar, "rareste i voksenklassen". Resten av gresskarene vi ser på bildet er dyrket frem av Mette-Lise Størholt på Kleven gård. Foto: May-Liss Harseth


Årets gresskarkonkurranse i Halden Hagelag har gått av stabelen. I sommer var det ideelle forhold for gresskardyrking, og derfor var spenningen stor på dagen hvor gresskarene skulle veies og vurderes. Vinnergresskaret i voksenklassen var på fantastiske 110 kg. Dette må vel være ny Haldenrekord?

Transport og veiing av dette digre gresskaret var en utfordring. Det ble fraktet på tilhenger, og det måtte tre voksne menn til for å flytte og bære gresskaret skånsomt over på vekten. Ekteparet Dannevig har planer om å lage mat av innholdet i gresskaret, og kan hende blir det en gigantisk halloweenlykt. Ekteparet har dyrket gresskar i mange år, og dette er det største de noen gang har drevet frem.

Klikk her for å lese mer om gresskarkonkurransen i Halden Arbeiderblad!

Motiv: Jens-Morten og Elsa Dannevig bak sitt fantastisk store gresskar, på hele 110 kilo. Gresskaret fraktet de på tilhenger til Kleven gård. Foto: May-Liss Harseth


Resultatliste for årets gresskarkonkurranse:

Tyngste gresskar, voksen:
1. plass: Elsa og Jens-Morten Dannevig 110kg
2. plass: Mette-Lise Størholt 30,2kg
3. plass: Harald Fange 30kg

Rareste gresskar, voksen:
Elsa og Jens-Morten Dannevig

Tyngste gresskar, barn:
1. plass: Ella Mikalsen (9 år) 3,3kg

Rareste gresskar, barn:
Ebba Harseth (12 år) & Tim Harseth (10 år)


Premiering:
Følgende fire gresskar blir premiert: Tyngste og rareste gresskar, klasse voksen, samt tyngste og rareste gresskar, klasse barn.


Premier, som er donert av Gro som har butikken ”I Gros Hage”,
deles ut til på neste hagelagsmøte som avholdes tirsdag 22. oktober kl. 19.00 på Tosterødberget videregående skole.
Dette er et åpent møte også for de som ikke er medlemmer av hagelaget, og denne tirsdagskvelden skal det holdes foredrag av gartner Hans Kristian Rød fra Hvaler. Hans Kristian skal snakke om eplesorter og epledyrking i Østfold.

Velkommen!

  • Kommentarer(0)//www.hageselskapet-halden.org/#post186

Gresskarkonkurranse 2013

KonkurranserOpprettet av Halden Hagelag 21 mai, 2013 00:19


Halden hagelag innbyr til gresskarkonkurranse 2013. På tross av en lite fordelaktig sommer sist år hva gjelder fremdriving av gresskar, ble konkurransen en suksess. Og mange ønsket konkurranse også i år. I år satser vi på mer sol og varme til alle gresskarplanter som kommer til å vokse så det knaker i Halden og Aremark.

I år, som i fjor, konkurreres det i
tyngste gresskar og
styggeste/rareste gresskar
.

Voksenklasse over 14 år.
Barneklasse under 14 år.

I Gros Hage (butikk på Ørje + nettbutikk) står for flotte premier til vinnerne.


Veiing skjer den 26. september mellom kl. 16.00 og 18.00 på Kleven gård.
Vei fra Tistedal merket med skilt fra Store Bjørnstad gård.

Eventuelle spørsmål rettes til:
May-Liss Harseth ~ mayliss.harseth@gmail.com ~ mob. 98699028 eller
Mette-Lise Størholt ~ metli@halden.net ~ mob. 41305523.


Noen tips til dyrking av gresskar, hentet fra boken "Gresskar - mye mer enn Halloween", skrevet av Inger Johanne og Arne Ulfeng.

Enda teknikken for dyrkning av gresskar er den samme uansett sort gresskar man vil dyrke frem, er følgende ”oppskriften på det største gresskaret” i følge Arne Ulfeng. De tre stadier i et gresskars liv:

1. stadium: Såing – spiring – prikling.
Ca. 2 uker – til 3 varige blad
I Norge, med vår korte vekstsesong og fare for nattefrost til ut i juni, anbefales å så ca. 20. mai inne i romtemperatur. Gjerne med noe undervarme de første dagene (22-24’C). Såkassa dekkes med plastfolie. Når plantene har spirt, må de ha godt lys, men moderat varme (18-20’C). Før plantene vokser vokser sammen, prikles de i hver sin potte.

Nå er veksten rask og behovet for sollys stort. Med pottene plassert i veksthus sikres varme og lys. Hvis en ikke har veksthus, må plantene tas inn i romtemperatur om natta. Etter 15-20 dager må plantene settes ut på sin blivende vokseplass.

Alternativt kan man vente til det er varmt nok ute og så direkte på friland (uti juni). Man kan så frø direkte i komposten, ettersom gresskarplanten trives best i matrik jord.

~

Litt ”ekstra” tips og forslag dersom lysten, behovet og/eller mulighetene er der, men la oss få understreke at det er ingen nødvendighet for å lykkes med resultatet:

Enhver omplanting vil stresse plantene noe. Hvis en virkelig har ambisjoner om å dyrke det gigantiske gresskaret, kan frøet såes i en kurv med ekstra store åpninger i sider og bunn. Før kurven med såjord, plasseres plastflak i bunn og sider for å holde på jorda. Ved utplanting 2-3 senere plasseres hele kurven på den endelige vokseplassen og plastflakene fjernes. Røttene har da fri passasje ut gjennom de store åpningene.

Bruk av varmbenk. Ved gresskardyrking er temperaturen en minimumsfaktor. Finurlige metoder for oppvarming av jorden kan selvfølgelig tilpasses på små arealer, men god gammeldags varmbenk er en god metode.

Toppskiktet av feltet fjernes og det graves en grop f.eks. 1,5 x 2 meter i dybde 90 cm dybde. Gropa fylles med blader, gress og helst fersk, ren hestemøkk, eventuelt blandet med storfetalle og hønsegjødsel. Det hele dekkes med 20 cm matjord i beste hevd. En vellykket varmebenk vil heve jordtemperaturen ca. 10 grader i 2-3 uker. Det beskytter mot kjølig forsommertemperatur og fremmer veksten betydelig.

~

2. stadium: fra ca. 10. juni på endelig vokseplass – ungdomstiden
Nattetemperaturen ved plantene bør ikke under 10 grader Celsius.

Dette er perioden hvor veksten av røtter, stengler og blader virkelig foregår.
Lengdeveksten kan bli 20-30 cm pr. dag, og til dette kreves optimale vekstforhold.
Hele arealet må være i god hevd, da plantene setter nye røtter etter hvert som de vokser utover.

Den kraftige rottilveksten krever spesielt rikelig tilgang på fosfor (P). Den påfølgende bladtilveksten krever tilsvarende tilgjengelig kalium (K), nitrogen (N) og mikronæringsstoffer. Flytende gjødselblandinger tilføres etter behov. 6,5-6,8 i pH verdi er ønskelig.

I denne perioden må overflødige/uønskede planter og ugras fjernes. Hunblomstene som det skal satses på, må velges ut, helst på hovedstengelen. (Illustrasjoner av hunblomst og hanblomst kommer). Denne bør ha en posisjon som gir mulighet for gresskarets enorme økning i dimensjon. Stilken bør gå mest mulig vinkelrett ut fra stengelen, og helst sitte i utkanten av en naturlig bue på stengelen. Dette for å hindre at det blir et ødeleggende moment på stengelfestet når bæret vokser.

En må også passe på å løsne røtter som har festet seg på begge sider av stilkfestet, 60-70 cm til hver side. Disse tilpasningene må gjøres over en 2-3 ukers periode, og er ikke fritt for risiko.

Vi er nå kommet til ca. midten av juli og neste stadium nærmer seg.


3. stadium: Bæret utvikler seg - generativ fase
Etter 60-70 dager fra såing starter siste etappe med fruktsettingen.

Hanblomstene kommer først i stort antall. Deretter modnes hunblomsten som kan bestøves, normalt med insekter, vanligvis humler. Ved positiv pollinering er arvemassen bestemt for neste generasjon, dvs. frøenes genetikk med en kombinasjon av morplanten og farplanten. Videre vekst i sesongen er avhengig av pollineringen, men vekstpotensialet til årets vekst ligger i hunblomsten.

Dersom du er usikker på om hunblomsten blir befruktet, kan du gjøre dette selv. Hunblomstene har allerede før befruktning en begynnende frukt bak seg. Hanblomstene har bare en stilk. Hunblomstene har “en rund” inni blomsten, mens hanblomstene har “en spiss” inni blomstene. Se illustrasjon! Plukk en hanblomst og stikk “spissen” inni hunblomsten. Så enkelt er det.

Illustrasjon: Mette-Lise Størholt.
PS! Det er ikke lov å kopiere/bruke dette materialet uten tillatelse av eier, jfr. Lov om opphavsrett til åndsverk m.v. (åndsverkloven).

Det kommer mange flere hanblomster enn hunblomster og det kommer gjerne mange hanblomster før den første hunblomsten viser seg – dette er selvsagt for at planten skal øke sjansen for pollinering.

Stort sett klarer plantene seg helt fint med hjelp av humler eller andre insekter, men det skader jo ikke å hjelpe til litt ekstra.

Vi er nå kommet til slutten av juli. I full vekst kan et gresskar ha en vektøkning pr. døgn på 10-12 kg. Under kontrollerte forhold er det i Amerika målt tilvekst på 16 kg på et døgn. Til denne produksjonen medgikk 800 liter vann. Det krever hyppig og balansert tilførsel av vann og næring. Spesielt er det viktig med lett tilgjengelig kalium (K) til denne enorme bærproduksjonen.

Selv om du planlegger og gjennomfører disse tingene på beste mulige måte for å optimalisere vekstforholdene, er du likevel ikke garantert å lykkes. Flaks må du også ha. Gresskardyrking er en risikosport, men usikkerheten er en del av fornøyelsen.

Til tross for den beste planlegging og maksimal innsats i hele prosessen, er det flaks og ”Moder Jord” som har ”det siste ordet” for det endelige resultatet.


~ Lykke til! ~

  • Kommentarer(0)//www.hageselskapet-halden.org/#post183

Alle innsendte bidrag til hagelagets fotokonkurranse 2012

KonkurranserOpprettet av Hageselskapet Halden 24 nov., 2012 03:38

Som mange har fått med seg, så utlyste Halden Hagelag en fotokonkurranse i starten av 2012. Det endelige målet med denne aktiviteten var å skulle lage en veggkalender for 2013 fyllt med fotografier med motiv fra hage og natur. Den er nå under produksjon og skal i trykken slik at den ligger klar i store bunker ved neste medlemsmøte (julemøte med grøt) tirsdag den 11. desember.

Foto: Marit Røed


Fotojuryen har bestått av tre personer: pensjonert professjonell fotograf og medlem av hagelaget Egil Torgersen, samt styremedlemmene Nina Folmer og May-Liss Harseth. Jobben har ikke vært så enkel for oss i juryen, ettersom det langt flere fine bilder enn det er plass til i en kalender. Det finnes bildebidrag som er fristende å velge som vinnerbilder, men vi i juryen har måtte forsøke i tunga rett i munnen og sjelne f.eks. mellom de bildebidragene som ville være flotte som større innrammede bilder til å ha på veggen og de som gjør seg bedre i en veggkalender. Samtidig har vi dessverre måttet velge bort bilder fordi de i farge og motiv ville "forsvinne" og ikke komme til sin rett etter å ha gått gjennom trykken.

Engasjementet blant de mange deltagerne har vært flott, og resultatet blir like flott (om vi får si det selv). Albumene her på hjemmesiden vår er fulle av vakre, spennende og morsomme motiv, vel verdt en titt. Lenger ned finner du linker til de 6 albumene som er opprettet til å romme bildene.

Vi har kåret 12 månedsvinnere som hver i sær har mottatt fine premier. Vi vil rette en stor takk til "Interiørbutikken Nina" som har donert premier til 9 av vinnerne, og "Plantasjen" som har donert premier til 3 av vinnerne.

Og sist men ikke minst tusen takk til alle dere som har sendt inn fotografier! Uten dere ville ikke Halden Hagelag kunne produsere en veggkalender for 2013.


Samtlige innsendte konkurransebidrag finner du her:

Januar & Februar
http://fotokonkurranse2012.hageselskapet-halden.org/#50.1

Mars & April
http://fotokonkurranse2012.hageselskapet-halden.org/#52.1

Mai & Juni
http://fotokonkurranse2012.hageselskapet-halden.org/#53.0

Juli & August
http://fotokonkurranse2012.hageselskapet-halden.org/#56.0

September & Oktober
http://fotokonkurranse2012.hageselskapet-halden.org/#57.0

November & Desember
http://fotokonkurranse2012.hageselskapet-halden.org/#59.1


På vegne av fotojuryen
✿ May-Liss ✿

  • Kommentarer(0)//www.hageselskapet-halden.org/#post172

Og vinnerne er...

KonkurranserOpprettet av Hageselskapet Halden 04 okt., 2012 23:34

Gresskarkonkurransen 2012


Allerede på oktobermøtet i 2011 ble konkurransen om største gresskar utlyst. Temaet på det møtet var nemlig gresskardyrking. Lisbeth Svendsen fra Hvaler delte både dyrking- og matlagingstips med oss. Siden har vi holdt temaet varmt, bl.a. ved utlodning av frø til kjempegresskar på møtene våre. Vi har også hatt noen frø fra Arne Ulfengs rekordgresskar på 188 kg.

Sommeren 2012 ble ikke den store gresskarsommeren. Gresskar vil ha mye vann, men de vil også ha sol og varme! Når så værgudene ikke var på vår side og sneglene også hadde fått smak på gresskar ble det en del dyrkere som ikke kom helt i mål. Likevel var det flere som ytret ønske om ny konkurranse neste år.


I forrige uke ble det avgjort hvem som hadde klart å dyrke fram det største gresskaret i 2012. Veiingen ble foretatt med flere fra styret i hagelaget til stede, og de dyktige dyrkere er:

I klassen for barn under 14 år, vant Isac Thorsen (3 år) med et gresskar på 15,8 kg.

Ekstrapremie til Sindre Olsen Vevelstad for gresskar på 13,4 kg.

I klassen for voksne, vant Steinar og Sigurd Øystad med et gresskar på 26,2 kg.

I klassen for morsomme/rareste gresskar vant Mette-Lise Størholt.


Se bilder fra veiingen her!


Premier, som er donert av Gro som har butikken ”I Gros Hage”, deles ut til på hagelagsmøtet den 23. oktober. Møtet starter kl. 19.00 på Porsnes VGS og temaet for kvelden er ikke gresskar, men fugler i hagen ved Rune Aae.

Velkommen!  • Kommentarer(0)//www.hageselskapet-halden.org/#post169

Gresskarkonkurranse 2012

KonkurranserOpprettet av Hageselskapet Halden 25 sep., 2012 23:46


Nå er tiden inne for veiing og vurdering av gresskarene som innbyggerne i Halden og Aremark har gjødslet, vannet og godsnakket med gjennom sesongen. Nå må det sies at 2012 ikke har vært det beste året for gresskardyrkere, og vi forventer ikke akkurat noen verdensrekord i tungvekt. Vær derfor ikke redd for å møte opp med det du har.

I tillegg til at det konkurreres om største og styggeste/rareste gresskar, opererer vi også med to aldersklasser, over og under 14 år.

Veiing og skjønnhetsvurdering foregår hos Tor Lilleng, Linåkerbakken 12, torsdag 27. september mellom kl 16 og 18. Kan du ikke møte opp, kan fotografi og attestert vekt legges fram.
Premiering: Vinnerne kåres på hagelagets medlemsmøte den 23. oktober.

Tor & May-Liss vil stå klare til å ta deg/dere i mot. Velkommen!

--------------------------------------------------------------------------------
PS! På facebooksiden vår har det vært en del aktivitet rundt temaet gresskarkonkurranse.

  • Kommentarer(0)//www.hageselskapet-halden.org/#post168
Neste »